Sidebar

05
ma, dec

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

077 Venlo Duurzaamheid - In de gemeente Venlo is bij diverse bomen de roetschorsziekte aangetroffen. Deze ziekte komt met name voor bij de esdoorn. De bomen worden door de schimmel aangetast. Daarnaast kan de roetschorsschimmel risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Het is daarom noodzakelijk om de zieke bomen te verwijderen. 

Roetschorsziekte
Roetschorsziekte is een ziekte die met name voorkomt bij de esdoorn en wordt veroorzaakt door de roetschorsschimmel. De bomen kunnen door de schimmel aangetast worden, met name bij droog en warm weer. De schimmel verspreidt zich via sporen en kan zo andere bomen treffen.

Risico’s roetschorsziekte
De roetschorsschimmel kan de boom zodanig aantasten dat deze afsterft. Dit geeft een verhoogd risico op stam- en takbreuk. Ook kan de roetschorsschimmel risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. De schimmel kan namelijk luchtwegklachten veroorzaken. Langdurige of herhaalde blootstelling aan de schimmelsporen kan een allergische ontstekingsreactie van de longblaasjes veroorzaken. Om deze risico’s en de verspreiding van de schimmel tegen te gaan is het dus noodzakelijk de getroffen bomen te verwijderen.

Uitvoering
Er zal in de periode van 9 maart t/m 22 april worden gewerkt aan het verwijderen van ongeveer honderd zieke esdoorns op ongeveer 30 locaties in de gemeente Venlo. Op de navolgende locaties; Krefeldseweg, Hertog Reinoudsingel, Scholeksterstraat en Plevierstraat, waar grotere aantallen bomen worden verwijderd, zullen de aanwonenden ook nog middels een informatiebrief over de werkzaamheden worden geïnformeerd.

Vanaf 9 maart zal er een start worden gemaakt met het verwijderen van de zieke bomen. Dit gebeurt in twee fasen. Eerst worden de bomen gekapt en enkele weken daarna worden de wortels en stobben verwijderd. De werkzaamheden zullen duren tot en met 22 april.

Veiligheidsmaatregelen bomenkap
De groenmedewerkers zullen een beschermend wit pak en een masker dragen. Tijdens het kappen wordt verzocht afstand te houden tot de werkzaamheden. De gekapte bomen worden in een afgesloten container naar een verwerkende instantie getransporteerd.

Beheerders gezocht banner